Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2010 00:36 - Индийка шокира света
Автор: sedrun Категория: Забавление   
Прочетен: 2020 Коментари: 0 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Индийката Рашида Катун може да си докара добри пари като рекламно лице на прах за пране. Всеки ден тя трябва да пере кърпичките, които попиват сълзите й. Те не са обикновени, а кървави. Какво е това? Шарлатанство, проклятие или благословия? Което и от трите да е, жителката на Патна е несъмнена атракция и пред нейния дом се тълпят поклонници, които искат да видят делничната й порция плач.
Източният град Патна редовно присъства във вестникарските хроники със снимков материал, който илюстрира как индийските поклонници се потапят в свещената река Ганг. Ритуалът, който всяка година привлича фоторепортери от големите световни агенции, започва по изгрев слънце и продължава до залез. Фанатизираните хора се киснат целия ден във водата и постят, като вярват, че по този начин пречистват душите и телата си. И така три дни. Но интересът към Рашида не е толкова краткотраен. От 17 юни 2009 г., когато за пръв път информационните агенции разпространяват новината за плачещата с кървави сълзи девойка, тя не престава да е сензация. Славата й успя да се разнесе по цял свят.
"Аз не чувствам никаква болка, когато това се случва, но съгласете се, че е доста шокиращо, когато от очите ти вместо сълзи тече кръв. А на мен това ми се случва по няколко пъти на ден", казва Рашида.
Медиците са доста озадачени от този случай, но подходящо обяснение на този феномен до момента не е намерено. А местните индийски богослови са си решили, че тази девойка е белязана от боговете, така че простосмъртните са длъжни да се прекланят пред нея. Това е като ловджийски рог за поклонниците, които се стичат от всички посоки, за да видят с очите си чудото. И, разбира се, да поднесат даровете си пред Рашида, с което смятат, че ще умилостивят боговете.
Съседите на Рашида, за която междувпрочем средствата за масова информация публикуват информация още от есента на 2008 г. и не е ясно откъде изведнъж се заформи такъв интерес към нея, имат късмет, че поклонниците трупат купчини от подаръци. Защото би могла да я сполети и съдбата на 13-годишната й съотечественичка Туинкъл Диведи, която се разтича буквално отвсякъде - кръв се лее не само от очите, но и от шията, носа, петите й. Това налага периодично да й се прелива кръв, иначе ще умре. А най-страшното е, че земляците й изобщо не я боготворят, а напротив - проклинат я. Тя не може да се разходи спокойно по улицата, защото отвсякъде я замерят с камъни, целят я с храчки, проклинат я. Майката на Туинкъл, 42-годишната Нандани Диведи, отчаяно се опитва да помогне на своята дъщеря, която до неотдавна е била съвсем нормално дете - ходила е на училище, играла си е с връстниците, обожавала е рисуването. Докато един ден тялото й започнало да кърви. Сега това се случва с нея между 5 и 20 пъти дневно.
За кървавите сълзи се говори не от вчера. Обикновено в научните среди ги свързват с рядкото заболяване Haemolacria. ще през септември 2002 г. се разчува случаят на Хинд Муджаха - 23-годишна студентка от алжирския град Маскара, при която кървавите сълзи се появяват ежедневно, в зависимост от външните дразнители. За първи път този феномен се проявил в един банков офис, където Хинд карала стажа си като нотариус. Тя си седяла пред компютъра, когато нейната колежка от съседното бюро се разпищяла от ужас. Кървавите сълзи на стажантката заинтригували лекарите. Отначало те предполагали, че тя има силно кръвотечение. Изследвали я, но не открили никаква патология. Впоследствие пресата съобщава, че това е някаква неизвестна досега на медицината болест. Други симптоми, които я съпътствали били периодичните пристъпи на повръщане и главозамайване. Девойката мечтае да отиде на поклонение в Мека: вярва, че светите места ще й подарят изцеление.
Туинкъл Диведи и Хинд Муджаха си имат сестра по съдба в Ливан. Тя се казва Хасна Мохамед Меселмани. Само дето от очите на Хасна не се лее кръв, а падат… прозрачни кристалчета. Те са миниатърни, с размер на зрънца, но на ден се събират по 20 и повече такива кристалчета. Девойката от Ливан рони кристалните си сълзи от 12-годишна възраст. За щастие, това не й причинява никаква болка, тъй като стъкълцата са с желеобразна обвивка. При появата си те изглеждат като напълно нормални сълзички, но след това се втвърдяват, леко побеляват и стават остри като елмаз, с тях даже може да се реже стъкло. Местните медици не могат да си обяснят това необичайно явление, а бащата на девойката се надява на помощ от специалисти от Европа и САЩ.
По думите на Хасна, тази история започва през март 1996 г. и в нея има немалка доза мистика. Девойката била в училище, когато почувствала някакво чуждо тяло в окото си. Това се оказал първият й кристал. След няколко дни си седяла вкъщи, когато чула потропване по прозореца, погледнала натам и видяла човек в бяла одежда, яхнал бял кон. Ездачът помолил Хасна да излезе, представил се като небесен посланик и разказал, че тя плаче с кристали по волята на Аллах. На въпрос на Хасна кога тези каменни сълзи ще секнат, странникът отговорил: "Когато небето реши".
Белият конник се появил още няколко пъти и давал на девойката различни съвети как трябва да се държи в този живот. Хасна е убедена, че е под закрилата на пророк Мохамед.
Това събитие развълнува арабския свят. Историята става достояние на обществеността, благодарение на телевизията, вестниците и списанията. Религиозни дейци, учени и врачки търсят отговор на въпроса, как от очите на девойката могат да се появяват такива остри кристали и при това да не нараняват роговицата. Имало е и период, в който се смята, че това е чиста проба мошеничество. Репортажите на живо опровергават това.
Западните медици са убедени, че "ливанското" чудо е форма на рядката болест цистиноза - вродено нарушение на метаболизма на аминокиселините, които води до прекомерно високо съдържание на цистин в кръвта, бъбреците и лимфната система. При това в органите и тъканите се получава натрупване на цистин и отлагането му във вид на кристали, в това число и в роговицата, а понякога и в предната камера на окото, на очното дъно и даже в зрителния нерв.
.




Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sedrun
Категория: Забавление
Прочетен: 54869
Постинги: 7
Коментари: 21
Гласове: 468
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930